védák

A Védák az ősi India bölcsességének hindu könyvei (a szó jelentése: tudás), a világ egyik legrégebbi kinyilatkoztatott szentírásai. A Rig-, Yajur-, Sama- és Atharvavéda közül az első, a Rigvéda a legrégebbi. A Védák keletkezését több tudós i.e. 4000 körüli időpontra teszi. Eredetileg fenomenális memóriával rendelkező tanítványi lánc továbbította, így öröklődött sok-sok generáció lelki tanítómesterén át, és csak évszázadok után írták le szanszkrit nyelven.

 

"A Védák magasztos tanításának nincs semmilyen szektás vonása." Thoreau

 

Védák

A Védák lényege

A Védák lényege a klasszikus hindu filozófia, négy fő célja: az életben elfoglalt helyünk szerinti kötelesség, magasrendű célok követése (dharma), gazdasági fejlődés (artha), az egyéni vágyak helyes irányú beteljesítése (káma), felszabadulás az anyagi világ kötelékeiből (moksa). Emellett az ötödik, a rejtett cél az Isten iránti önzetlen, odaadó szeretet (bhakti). Az összes jóga és meditáció feladata, hogy elérjük ez utóbbit. Minden más illúzió, vagy még rosszabb. Amikor Voltaire megkapta a Yajurvéda egy példányát kijelentette:

 

„Ez volt a legértékesebb ajándék, amelyért Nyugat örökké hálás lehet Keletnek.” Voltaire

 

A Védák témái

A védikus bölcselet nemcsak a teremtéselméletet, hanem számtalan más témát is érint. Szinte minden tudományterületre kiterjed: matematika, csillagászat, várostervezés, sebészet, táncművészet, harcászat stb. Az Atharvavédában például megtaláljuk az ájurvédikus orvostudomány részletezését, melynek alapja a megelőzés. E fantasztikusan gazdag ismerettár időtlen szentírás, melynek legfontosabb üzenete a Legfelsőbb Abszolút Igazságról szól.
Tágabb értelemben a Védák részét képezi többek közt a Srímad-bhágavatam (más néven Bhágavata-purána), a Rámájana és a Mahábhárata is, ez utóbbi egyik része a Bhagavad-gítá, a hindu Biblia. Korlátozás nélkül, minden kornak és minden embernek időszerű, örök érvényű tudásanyag. 

 

 

 

 • Bhagavad gítá 6.30. - vers az emberi szerepekről

  Egy csodálatos Bhagavad-gítá vers vállalt szerepeinkről. Miért és hogyan játszunk szerepeket az életünkben? Melyik alakításunk a valódi énünk? Egyszerre több szerepet is játszunk? Többek között ezeket a kérdéseket veti fel az olvasóban ez a Bhagavad-gítá vers.

   

  Bhagavad-gítá a vállalt szerepeinkről

   

  jo mám pasjati szarvatra
  szarvam csa maji pasjati
  taszjáham csa pranasjámi
  sza csa me na pranasjanti

   

  " Aki mindenhol Engem,

  ...
Joomla SEF URLs by Artio