Tanmesék

A mese az egyik legősibb irodalmi műfaj. A tanmesék már az ókorban is népszerűek voltak. A mesemondók mindenhol nagy tiszteletben részesültek. Keleten a magas rangú családokhoz is bebocsátást nyertek. A tanmese valamilyen erkölcsi példázatot tár elénk. Összegyűjtöttünk néhányat kedvenc meséink közül. Fókuszban az indiai mese.

 

Tanmesék válogatása: jellemformáló indiai mese

Tipp>> Spirituális tanítások

 Tanmesék gyűjteménye

A nyugati világ a régmúltból az Ezeregyéjszaka tanító meséit ismeri leginkább.

A másik hasonlóan népszerű sorozat a szájról szájra terjedt, tréfás Naszreddin történetek. Főszereplője a 13. századi legendás szúfi hodzsa, vagyis tanító. Naszreddin Hodzsa bölcsen és tréfásan válaszolta meg a feltett kérdéseket, és igyekezett segíteni a bajbajutottakon.

Több nép is sajátjának ismeri el. A Naszreddin tanmesék beépültek a török folklórba, de az irániak is a magukénak vallják. Számos nyelvre lefordították, sajátos névvel látták el.

Ma már valóban világhírű India mesegyűjteménye, a Pancsatantra. Az indiai mesék a régi, klasszikus szanszkrit nyelvű irodalomban komoly helyet foglaltak el.

A tanmesék a népmesék között tovább virágoztak, esetleg tájegységekként variálódtak. A Pancsatantra 550 körül már nemcsak Indiában élő hagyomány, perzsa közvetítéssel elterjedt a határokon túlra is. Magyarországon Apafi Mihály, erdélyi fejedelem tolmácsa révén a XVII. sz-ban vált ismertté a Pancsatantra.

A tanmesék felépítése

A tanító mese felépítése sokrétű. Egy-egy fogalom vagy életbölcsesség rövid, tömör összefoglalója a kezdet. Részletes kifejtése sokszor szerteágazó történetek formájában történik.

A már jól körüljárt fogalom a végén újra felbukkan, összegződik, hiszen a tudás elsajátításának alapja az ismétlés. Humoros és egyben komoly, gyermeknek és felnőttnek egyaránt szórakoztató olvasmány. A pedagógiai értéke pedig felbecsülhetetlen.

Kedvenc tanmesék csokorba gyűjtve

Összegyűjtöttünk néhány tanmesét. Jó utazást kívánunk az indiai mese világában!

 

 • Kedvenc 7 hindu költő

  Hetedhét országot átszelve megismerhetjük a csodát. Mi is a hetedhét ország? Az anyagi világ. Aki azt átszelve eljut odaátra, bizony nagy csodával találkozhat. Képzeletbeli indiai utazásunkon, mintha csak Kőrösi Csoma Sándor nyomát követttük volna, héthindu költő társaságába keveredtünk. Lássuk, kik ők!

  dél-indiai hindu költő - thiruvalluvar...

 • Vega underground

  Leveles Zoltán meséje

  Ne csodálkozz, ha egy nap becsönget hozzád Malacka, Balu vagy Aromó. Ők ugyanis az erőszakmentesség szabadságharcosai. Lehet, hogy egy petícióval érkeznek, de az is lehet, hogy csak valamilyen ajándékot hoznak neked: sütit vagy csak éppen egy kis derűt. Készülj föl a találkozásra alaposan, mert szabadságharcosaink nagyon felkészültek az élet minden területén. Ha nem szeretnéd, hogy lebőgj előttük, feltétlenül olvasd el a Vega Underground történetét...

   

  Leveles Zoltán meséjéhez rajzolta Krasznai BarbaraJoomla SEF URLs by Artio