muszlim

 • Személyes kapcsolatban Istennel

  Galgóczi István muszlim hitoktató

  A Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Galgóczi Istvánt, muszlim hitoktatót. Az arabista politológus szerint az iszlámnak is fontos helye és szerepe van a vallásközi dialógusban.

  INTERJÚ GALGÓCZI ISTVÁN ISZLÁM SZAKÉRTŐVEL

  Indiai muszlimok a hindu hitvilág filmjeit készítik

  Mumbai Az ünnepi időszak két hindu témájú filmet is hozott, mindkettőt muszlimok készítették. Ahmed Siddiqui, Yash Chopra korábbi asszisztense újraforgatta az egyik legnépszerűbb hindu vallási filmet, a Jai Santoshin Maa-t. Krisna életéről pedig Aman Khan készített animációs filmet.

  Az új Jai Santoshi Maa főszereplője, aki az istennő lelkes hívét játssza, Nushrat Bharucha, a vallási zenét Aanu Malik komponálta, és a film stáblistája még legalább nyolc muszlim nevet tartalmaz. Siddiqui, a rendező egy évet szentelt a tárgy kutatására. „A Jai Santoshi Maa korának kultuszfilmje volt. Amikor először láttam, nagy hatást gyakorolt rám a történet a hatalomról és az emberi hitről. Ahogy kutattam utána, felfedeztem azokat a

  ...
 • Szent fürdés

  Allahabad – Gesztusértékű elhatározással néhány helyi muszlim úgy döntött, hogy a hindukkal együtt fürdik a szangamban, a Gangá és Jamuná összefolyásánál Makar Szankranti napon, január 14-én. Egyikük tavaly végezte el a mekkai zarándoklatot. Ezenkívül Allahabad valamennyi muszlim lakója elmegy a szangamhoz, a hindukkal való szolidaritása jeléül. Úgy érzik, nagyon fontos a szeretet és a béke üzenete a két közösség között, s ezen a módon is közelebb kerülnek egymáshoz, és szolgálják egymást. Azt mondják, senki sem kérdőjelezheti meg a Gangá szentségét, és a szangam az a hely, amely támogatja a különböző közösségek tagjai közötti együttműködést.

  Szangam...

 • Készételek betiltása

  Madhja Prades - A Darul Ifta, egy muszlim vallási szervezet fatvát (tilalmat) adott ki a készételek ellen. Elmondták, hogy nemrégen vizsgálatot végeztek egy francia laboratóriumban, és kiderült, hogy a legtöbb készétel gyártásánál sertészsírt használnak, még a száraztésztában és a ketchupban is. Felszólították a muszlim családokat, hogy ne ezeket a vitatható termékeket adják a gyerekeiknek, hanem friss gyümölcsöt és zöldséget.

  2082 86631 2 d0000170399d22dcea8f0

  Forrás: Times of India

 • Muszlim nő a tehénmészárlás ellen

  Mint ahogyan India legtöbb államában, Uttar Pradésben is tilos tehenet ölni. De mégis megtörténik, pl. Lakhanpurban, Allahabad szélén, a rendőrség és a hatóságok orra előtt. Nemcsak a hinduk ellenzik, hanem egy muszlim nő is, Szabiha Bégum, aki történetesen Lakhanpur polgármestere.

  Uttar Pradés

  A lakhanpuriak tehenek fájdalmas bőgésére ébrednek, mondja Szabiha. Az a véleménye, hogy állatokat akkor sem szabad megölni, ha egy vallás nem tiltja. Most kampányt indított a tehenek levágása ellen. Mozgósítja a rendőrséget és a hatóságokat. „Addig harcolok a kegyetlenség ellen, amíg csak kell" –, mondja Szabiha. – „Szomorú, hogy még tejelő teheneket is

  ...
 • Muszlim lány szanszkrit vizsgája

  Shadzsina S. az első muszlim lány, aki a vizsgák során az első helyen végzett a keralai egyetem történetében. A 24 éves Shadzsina egy szegény navaikulami munkás három lánya közül a második. Három évvel ezelőtt kezdett szanszkritul tanulni.

  A kérdésre, hogy ellenezték-e szanszkrit tanulmányait a közösség vezetői vagy a családja, Shadzsina azt mondja, a szülei egyetértettek. Egyesek ugyan megkérdezték, hogy miért nem arabul tanul, de ő mindenkinek azt felelte, az indiaiak számára a szanszkrit nyelv tanulása a legjobb, mert a legtöbb indiai nyelv ebből származik. Nagyon dallamos és költői, azonkívül jobb munkalehetőséghez is jut így. Shadzsina álma egy szanszkrit folyóirat létrehozása, amelyben a nyelv kedvelői kifejthetik

  ...
 • A szeretet nagy ünnepe

  Az orisszai Puriban, a Dzsagannáth-templom előtt a Rathajátra Ásádh (június-július) hónap világos felének 2. napján kezdődik, és tíz napig tart. Több, mint egy millióan keresik föl a várost, hogy darsant kapjanak. Sok ezer bhakta húzza a három óriási kocsit. Annak idején az angolokat megdöbbentette a látvány. Azóta is juggernaut-nak neveznek bármit, ami mindent elseper az útján. A katonaságot is bevetették, hogy megszerezzék a templomot, mint nyilvánvalóan jó jövedelemforrást. A modern kutatók azt mondják, hogy a szubkultúrák egész hálózatát tették tönkre. A pandák (hivatásos papok és felügyelők) sokat kellemetlenkednek, bár a bhakták azt mondják, csak azért, mert a munkahelyük bizonytalan, és valahogyan nekik is meg

  ...
 • Csoportos esküvő

  128 muszlim pár kötött egyszerre házasságot a gudzseráti Ahmedabadban. Érdekes, hogy a lányok nem a hagyományos hidzsabot viselték, hanem csak lazán borították a fejükre a ragyogó piros selyem szárik végét, mint a hindu menyasszonyok. Az egyik ok, hogy a legtöbb gudzseráti muszlim siita-nizari, Aga Khán követője, aki Alinak, a próféta vejének 49. egyenes ági leszármazottja. A nizarik nemcsak a hagyományos imákat mondják el, hanem énekelnek is, hisznek a reinkarnációban, a Koránon kívül a Bhagavad-gítából merítik az inspirációt, sőt egyesek Visnu tizedik inkarnációjának tekintik Alit. Mindez azt mutatja, hogy a fundamentalizmus aggasztó erősödése ellenére a két nagy vallás közeledése még mindig lehetséges.

Joomla SEF URLs by Artio