jóga

A jóga manapság világszerte rendkívül népszerű. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy India ősi örökségéről van szó, mely nemcsak a testi, hanem a lelki egészséget is fontosnak tartja. Alapvető tudománya a helyes lélegzetvétel vagy a rugalmasság megőrzése, de magas szintű tanítást is ad, spirituális és meditatív fegyelemre oktat. Megközelíthető az egészség és a relaxáció felől, de az elme szabályozása és a tudat felemelkedése a végső célja.

 


Az itt olvasható cikkek a jóga filozófiájához kapcsolódnak. 

 

 

 • Jóga tanfolyam | évkezdő képzés

  Intenzív esti jógatanfolyam hetente kétszer. 

  • 2018. február 6- tól március 8-ig | 10X2 órás kezdő jóga tanfolyam Budapesten keddenként és csütörtökönként 18-20-ig
  • 2018. február 24-25 | hétvégi intenzív jóga tanfolyam 9 órától 16 óráig

  Jógatanfolyam a Bharatában

  Amit ígérünk: a jóga tanfolyam alatt minden porcikád megtanulod átmozgatni, megtanulsz hatékony stresszkezelés technikákat, egy óriási lépéssel közelebb került önmagadhoz azönmegvalósítás belső ösvényén, elmúlik a hátfájásod és még sok minden történik veled,

  ...
 • Jógatábor Nandafalván: teljes megújulás

  Kétnapos intenzív jógatábort szervezünk a teljes megújulásért a nandafalvi jóga asramban.
   
  Jógatábor Nandafalván
   
  G

  Indiai köszönés vallások és területek szerint

  Az indiai köszönés többféle formájával találkozhatunk indiai utazásaink során. Némelyik üdvözlési forma mögöttes tartalommal, filozófiai utalással is rendelkezik. Köszönti a mindenkiben jelen levő isteni jelleget vagy az igazi ént. A lelki lényt, aki ura önmagának, és a valódi tudás birtokosa.

  indiai koszones

  Vegyük hát sorba, hogy milyen indiai köszönési formákkal találkozhatunk indiai utazás során.  

  Az indiai köszönés tájegységként és vallási

  ...
 • Kereszténység és jóga

  A jóga egy lépcső, melynek fokai egészen magasra vezetnek, de nem kötelező végigjárni. Több szinten is lehet kapcsolódni hozzá, hiszen semmilyen előfeltétel nem szükséges. Kortól, nemtől, felekezettől függetlenül, minden szinten segíti a kitartó gyakorlót. A hinduizmus nem ismeri az örök kárhozat fogalmát, helyette az örök javítási lehetőségre tanítja híveit. A lélekvándorláscélja sem a büntetés, hanem az újrakezdés. A helyes tettek megtanulása, melyben többek között a jóga is segítséget adhat. Lássuk, mi történik, ha egymás mellé helyezzünk a két meghatározó fogalmat. Ezt látjuk: keresztény jóga.

  keresztény jóga gyakorlás...

 • Amit a Hare Krisna maha mantra zengéséről tudni érdemes

  Sokat hallottunk már a Hare Krisna mantráról. A mantrák hatalmáról már írtunk korábban. A mantra-világ egy időben olyannyira foglalkoztatta a társadalmat, hogy a Hare Krisna mantra megjelent a Hair c. filmben és az amerikai mainstream rockéletben. A woodstock korszak egyik velejárója.

  Az angol rockzenészek sem maradtak tétlenek. A Beatles-fiúk is énekelték Krisna neveit, találkoztak Prabhupáddal. George Harrison elkötelezett gyakorló volt.

  ...

 • Jóga, mint az egészséges élet tudománya

  „Akinek evése, alvása, pihenése és munkája szabályozott, az a jóga gyakorlásával minden anyagi fájdalmat képes megszüntetni." Bhagavad-Gítá 6.17.

  Az első jógik alapvető kérdése az volt: „Hogyan győzhetem le a halált?" Mostanában az emberiség rohan, ideges, nincs ideje magával foglalkozni és a stresszt, feszültséget, ami nap mint nap éri nem tudja ellenőrzése alatt tartani.

  Tipp: keresd intenzív jóga tanfolyaminkat>> Jóga tanfolyam

  Szabó Szilvia jógaoktató és jógaterapeuta Indiaában...

 • Olimpia és jóga

  A riói olimpia páros teniszversenyében a dobogó második fokán Rajeev Ram és Venus Williams állt. A hindu-amerikai Rajeev egy riportban elmondta, hálás szüleinek, akik megtanították neki a hindu vallási értékeket, és a jóga előnyeit, melyek a teniszpályán is segítették. Korábban más indiai-amerikai olimpikon is kifejtette már a véleményét a jóga sporteredményekre gyakorolt pozitív hatásairól, és az sem meglepő, hogy a Rióban Indiának érmet szerzett két hölgy is jógázik.

  Sindhu Venkata indiai tollaslabdázó

  Sárosi Laura Rióban első meccsén kikapott ellenfelétől, Sindhu Venkata Pusarlától, az indiai

  ...
 • A tisztulás fogalma a jógában

  IMG 4028

  A jóga a teljes élet, olyan eszköz, mellyel az ember a személyiségét tökéletesítheti. Az önművelés tökéletes gyakorlati módszere, a helyes életvitel művészete.

  Nem az a célja, hogy elforduljunk az élettől, hanem tudatossággal akarja megtölteni azt. Egy életforma, mellyel a helyes szellemben végzett hatékony cselekvés sajátítható el. Megtanít a helyes megközelítésre, mellyel környezetünkhöz és társainkhoz viszonyulhatunk.

  „Tisztítsd meg az értelmedet! Tisztítsd meg a szívedet! Tisztítsd meg a beszédedet! Tisztítsd meg a testedet! Tisztítsd meg az

  ...
 • Nyári programok a Bharata Kultúrtérben - jóga órák

  Kulturális programjaink ugyan nyári szünetet tartanak, de jóga óráinkkal egész nyáron várunk Benneteket. Jóga iskolánk 2016. nyári  órarendjét itt találod>> Jóga órarend! Ha pedig nyaralnál, akkor ne felejtsd el magaddal vinni a "Jóga otthon" tudásanyagot, mellyel akár az otthoni, akár a tengerparti jógázáshoz hatékony segítséget jelent a számodra. Itt letöltheted>> 

  A bíró véleménye: a jóga nem népszerűsíti a hinduizmust a kaliforniai iskolákban

  John Meyer álláspontja az, hogy a jóga "jellegzetes amerikai kulturális jelenségként" fogható fel az Egyesült Államokban. Ez a bíró válasza a keresztény csoport által indítványozott ügyre.

  yoga-school 2431538b

  Egy bíró nem volt hajlandó, arra hogy megakadályozza a jógatanítást egy kaliforniai kerületi iskolában. Elutasította a szülők egy kis csoportjának követelését, akik azt szeretnék, hogy ne tanítsanak a gyerekeiknek jógát az iskolában. Úgy gondolják, a jóga a hinduizmust népszerűsíti.

  A

  ...
 • Támogasd India lelki örökségét az SZJA 1 százalékával!

  SZJA 1% India Klub Alapítvány, adószám 19561383-2-43


  1 Szja India Jóga BudapestIndia békés bölcsessége és vidámsága a 21. század élhető mindennapjaihoz - ezt szeretnénk továbbra is elérhetővé tenni Nektek a Bharata Kultúrtérben. Támogass minket 1 %-oddal és azzal, hogy kampányolsz értünk. Szívből köszönjük!
   

  A

  ...
Joomla SEF URLs by Artio