Rakhigarhi kis falu Delhitől mintegy 170 km-re, alatta egy ókori város maradványai húzódnak. A régészek nyolcezeréves múlt emlékeit tárták fel itt, az Indus-völgyi vagy Harappa-civilizáció részeként tartva számon.

Ennek kapcsán Mohenjodaro és Harappa neve terjedt el a köztudatban, pedig Rakhigarhi, ez a 224 hektárnyi terület nagyobb és kiterjedtebb e híres településeknél is. Számtalan ősi kinccsel büszkélkedhet: kövezett utak, szabványosított súlymérték, vízelvezető rendszer, nagy esővízgyűjtő tároló rendszer, terrakotta tégla, különféle szobrok és a szakképzett fémfeldolgozás (bronz és nemesfém) bizonyítékai kerültek napvilágra. Téglával bélelt csatornák szolgáltak a szennyvíz elvezetésére. Különféle arany és féldrágakő ékszereket, kagylóból készült díszeket, terrakotta karpereceket és ősi gyermekjátékokat is találtak.

Vasant Shivram Shinde archeológus professzor szerint talán Rakhigarhi volt a központja a falvakból és városokból álló óriási területnek a Haryana régióban. Egykor a Harappa-civilizáció volt a legnagyobb a világon: egymillió négyzetkilométerre terjedt ki. 2012-ben a Global Heritage Fund kijelentette: Rakhigarhi egyike a 10 leginkább veszélyeztetett világörökségnek Ázsiában. Az alapítvány arra törekszik, hogy megőrizze azokat a helyeket, melyek a pusztulásnak vannak kitéve, ezért Rakhigarhit saját projektjének tekinti. Dan Thompson igazgató „a tudás egy lenyűgöző történet"-ének nevezte, amit az embernek látnia kell.

Joomla SEF URLs by Artio