jegesmedveA század vége felé 4 Celsius fok felmelegedés várható – mondta Hans Joachim Schellnhuber professzor, a Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) igazgatója, aki egyben a német szövetségi kormány tanácsadó testületének az elnöke is.

„E növekedéssel soha nem látott hőhullámok és súlyos aszály jelentkezne, számos régióban nagy árvizekre kellene számítani, mindez súlyos hatással lenne az ökoszisztémára" – figyelmeztetett a PIK és a berlini székhelyű Climate Analytics jelentése.

Az éghajlat-változási konferencián 2011-ben a felek megállapodtak abban, hogy 2013-tól indul a második kötelezettségvállalási időszak. A kiotói jegyzőkönyv az egyetlen jogilag kötelező érvényű szerződés. Jogi eszközzel vagy egyezményekkel próbálják rávenni valamennyi felet az eddigi rossz gyakorlat megváltoztatására. Néhány országban azonban továbbra sem látni előrelépést a klímavédelmi megállapodások betartása terén.

Gujarat vezető minisztere, Narendra Modi a közelmúltban a szükségszerű tudatváltásra hívta fel a figyelmet. „A világ elfogadta hazám információs technológiai hatalmát, de még nem vette észre India spiritualitását. Globális problémáinkra (mint például amilyen a felmelegedés) a lelkiség mutat kiutat" – magyarázta Modi.

Jelenleg az emberiség azért küzd, hogy meghiúsítsa a környezeti válságot. Hazánk szentjei a Földanya iránti szeretetteljes elkötelezettséget hirdetik, amely a természet szolgálatát és nem kihasználását jelenti. Amint a világ rájön, mit üzennek a szentek és a spirituális vezetők, akkor megoldást találnak minden válságra – tette hozzá a miniszter.

Joomla SEF URLs by Artio