„Aki nagy hittel mindig Bennem lakozik, s Engem imád transzcendentális szerető szolgálatában, az a legmeghittebben egyesül Velem a jógában, s az összes jógi közül ő a legkiválóbb."
 
 
jóginám api szarvesám
mad gatenántar átmaná
sraddháván bhadzsate jó mám
sza me juktatamó mataha
 
Tökéletes jógi
 
Elemzés (Leveles Zoltán): E vers a jóga és jógi szó valódi jelentését írja le. A jóga szó jelentése: kapcsolódik, összeköt, egyesít; nyilvánvalóan a lélek, azaz a gyakorló és a Legfelsőbb közötti kapcsolatra vonatkozóan. Bárcsak elmondhatnánk már, ott állva szemtől szemben Vele, hogy "... akkor mi most találkoztunk..."
 
E versben Krsna arra utal, hogy nagy hittel Benne lakozhatunk. A hit azt jelenti, hogy mindig, minden körülmények között felfedezzük Őt. Hiszünk abban, hogy Ő mindenek fenntartója és hogy mindig mindentől megvéd. Benne lakozni azt jelenti, hogy sosem tévesztjük Őt szem elől, Őt látjuk minden mozzanatban, őt halljuk minden szóban.
 
A legkiválóbb jógivá válás másik feltétele, hogy transzcendentális szeretetteljes szolgálatunkkal imádjuk Őt. A szolgálat azt jelenti, hogy valami olyasmit csinálunk, amiben semmilyen önös érdekünk nincs, semmit sem várunk cserébe és önként végezzük. Nem megfélemlítésből, hogy ellenkező esetben rosszul járunk, elkerül a jószerencse, pokolba kerülünk. A szeretet világában nincs helye az ilyen diktatúrának. A valódi szeretetben két fél önként feltámadó igényéről beszélünk. Szabad akarat híján nem beszélhetünk makulátlan szeretetről. A Legfelsőbb iránti szeretet a bhakti, a önzetlen, rajongó odaadás. A szeretetteljes transzcendentális szolgálat pedig olyan önzetlen szolgálat, amit a Legfelsőbb iránt érzett szeretetünkből végzünk a hívein keresztül.
Joomla SEF URLs by Artio