Bhagavad-gítá

A Bhagavad-gítá a hindu vallás szentírása, a védikus irodalom alapműve. India szakrális irodalma páratlan kincs a világirodalom spirituális tárházában. Az ötezer évvel ezelőtt elhangzott isteni kinyilatkoztatás a Legfelsőbb, Krisna és egy kedves híve, Ardzsuna közötti párbeszédben foglalja össze az emberi élet anyagi világbéli pályafutásának küldetését. A Bhagavad-gítá elbeszélésének időpontja decemberre esik. Erről a napról a Gíta Dzsajanti (angol átírással Gita Jayanti) ünnepségen emlékeznek meg, amikor is a mű szanszkrit verseit, slókáit recitálják. Szépirodalmi költemények érdekelnek? Akkor érdemes elolvasni a Legszebb indiai versek c. írásunkat.

Bhagavad-gita a hindu vallás szentírása

A képen a Bhagavat-gítá 19. századi szanszrit kézirata látható

 

A Bhagavad-gítá szerkezete és témája


A Bhagavad-gítá 18 fejezetből, 700 versből álló mű. Krisna és Ardzsuna dialógusát Szandszája látnoki képességével meséli el a vak Dritarástra kirááynak. A cselekmény Kuruksétrán, a híres zarándokhelyen történik. A háborús helyzetté alakult politikai konfliktusban Ardzsuna lelkileg összeomlik, mert nem érti, hogyan fajulhattak el a dolgok odáig, hogy régi barátaival, tanáraival és rokonaival kell megküzdenie.

Krisna e konfliktus kapcsán meséli el Ardzsunának a Bhagavad-gítá tanítását, hogy megértse Ardzsuna és az utókor is, hogy a legkilátástalanabb helyzetben is meg kell tanulni meglátni a legfelsőbb pozitív elrendezést. Ez az isteni elv misztikus módon mindig, mindenki számára a legkedvezőbb fordulatokat rejti magában. Végső soron a Bhagavad-gítá a belső konfliktus és bizonytalanság leküzdésére buzdítja olvasóit. A következő témákat tárgyalja:

 

 • Ísvara – a Legfelsőbb
 • Dzsíva – élőlény
 • Prakriti – anyagi természet
 • Kála – örök idő
 • Karma – tettek


A Bhagavad-gítá társadalmi hatása

A Bhagavad-gítá számos nagy szentet vezetett végig lelki ösvényén. Emellett nemzetközi és indiai híres politikusok, tudósok és művészek életére is nagy hatással bír az időtlen és páratlan tanítás. Indiában a Bhagavad-gítá nemzeti szentírás.  Tulsi Gabbard, az amerikai képviselőház tagja hivatail esküjét a saját személyes Bhagavad-gítájára tette. Az Egyseül Államok Legfelsőbb Bíróságán is történt bírói eskütétel a Bhagavad-gítára.

A Bhagavad-gítá tanítása

A Bhagavad-gítá többek között definiálja a test és a lélek közötti különbözőséget, a lélekvándorlást, a helyes tettet, a Legfelsőbb elérésének módját. Választ ad a Ki vagyok én? és egyéb filozófiai alapkérdésekre, mint amilyen a Legfelsőbb elérése. A Gítá beszél az Abszolút megismerhetőségéről, az anyagi energia legyőzhetőségéről is.

 

 

 • Bhagavad-gítá a világűrben

  „Csodálatos hely a világűr, ahol nincsenek határok." – üzeni az amerikai-indiai Sunita Williams űrhajós, a csillagok közötti otthonából. „Nincsenek határok, és a világ itt nagyon békés" – mondta Sunita vagy 400 km-re a Földtől.

  Bhagavad gita a világűrben

  „Innen nagyon szépnek látszik a Föld, olyan helynek, ahol az emberek békében élnek. Itt mindenki együttműködik. Igazán nagyszerű. Már sokszor láttam Indiát. Színes ország, sok a zöld erdő és a vörös hegy."

   

  A 2008- as Olimpia: győzelem vagy vereség?

  2008. aug. 8-án, 8 óra 8 perc, 8 másodperc, s hivatalosan elkezdődnek a nyári olimpiai játékok. A helyszín Peking, s e tény sokáig volt a médiák kedvelt tárgya. Sokat írtak a politikai háttérről, hiszen köztudott, mennyire fontos volt Kínának, hogy a szervezési jogot ne vonják meg tőle, mert így egy kicsit háttérbe szorulhatott Tibet ellenni politikája. Ezért a szinte gigantomániás építkezés is, ahol csak a kínai tévétársaság különleges szerkezetű, 230 méteres, kettős ferde tornya 750 millió dollárba került. Arról is mélyen hallgatnak, hogy több tízezer kínai veszítette el lakóhelyét, és sokan közülük semmilyen ellenszolgáltatást sem kaptak a kisajátítás során. Rossz nyelvek azt is kiemelik, hogy a főépítész nem más, mint

  ...
 • Csoportos esküvő

  128 muszlim pár kötött egyszerre házasságot a gudzseráti Ahmedabadban. Érdekes, hogy a lányok nem a hagyományos hidzsabot viselték, hanem csak lazán borították a fejükre a ragyogó piros selyem szárik végét, mint a hindu menyasszonyok. Az egyik ok, hogy a legtöbb gudzseráti muszlim siita-nizari, Aga Khán követője, aki Alinak, a próféta vejének 49. egyenes ági leszármazottja. A nizarik nemcsak a hagyományos imákat mondják el, hanem énekelnek is, hisznek a reinkarnációban, a Koránon kívül a Bhagavad-gítából merítik az inspirációt, sőt egyesek Visnu tizedik inkarnációjának tekintik Alit. Mindez azt mutatja, hogy a fundamentalizmus aggasztó erősödése ellenére a két nagy vallás közeledése még mindig lehetséges.

 • Ella Wheeler Wilcox Indiája

  Ella Wheeler Wilcox korának egyik legnépszerűbb írója, költője volt. Versei számtalan magazinban és folyóiratban megjelentek. Könyvei egymás után láttak napvilágot. Szerelmi házasságot kötött.

  Úgy tűnik, sikeres élete volt. Mégsem maradt a kor nőideáljának szűk keretében. Mire befejezte a középiskolát, az egész államban jól ismert költőként tartották számon. 1867-ben elkezdte tanulmányait a Wisconsin egyetemen, de hamarosan abbahagyta, hogy teljesen az írásnak szentelje magát.

  Tipp: ez is érdekelhet: Legszebb indiai versek és 

  ...
 • Bhagavad-gítá, 18.66.

  szarva dharmán paritjadzsja mám ékám saranam vradzsa

  aham tvám szarva pápebhjo moksajisjámi má sucsaha

  (A Legfelsőbb szólt:) „Add fel a vallás minden változatát, s hódolj meg egyedül Énelőttem! Én megszabadítalak minden bűnös visszahatástól, ne félj!"

 • Bhagavad-gítá, 2.59.

  visajá vinivartanté niráháraszja déhináha

  rasza vardzsam raszó pjaszja param dristvá nivartaté

  A megtestesült lélek ugyan elállhat az érzéki örömöktől, de az érzékek tárgyai utáni vágy megmarad. Ha azonban egy felsőbbrendű ízt tapasztalva hagy fel az érzéki élvezettel, tudata rendíthetetlenné válik.

 • Bhagavad-gítá, 6.42.

  taszmád agjána szambhútam

  hritsztham gjánászinátmanah

  csittvainam szamsajam jogam

  átisthottistha bhárata

  „Ezért a tudás kardjával hasítsd szét a kétségeket, melyek tudatlanságból támadtak szívedben. Óh, Bhárata, állj fel a jógával felfegyverkezve, és harcolj!"

 • Bhagavad-gítá 1.21-22. - vers az ellenség beazonosításáról

  A lelki ösvényre lépő gyakran tapasztalhatja, hogy egy láthatatlan erő visszahúzza, kedvét szegi. Hamar világossá válik, hogy nagy csatába vágtuk lelki életünk csatabárdját. Akármennyire is nem szeretnénk harcolni, mégis meg kell küzdeni az ellenséggel. A sikeres harc érdekében pedig fel kell ismerni, majd helyesen felmérni az ellenséget.

   Belső ellenség

  Nézzük hát, ki is az az ellenség, akivel meg kellene küzdenünk? Ehhez a Bhagavad-gítá 1. fejezetének 21-21. versét hívjuk segítségül. Úgy látszik, a mai problémák nem újkeletűek. 5000 évvel ezelőtt is hasonló nehézségekkel kellett

  ...
 • Bhagavad-gítá 6.35. - vers az elme erejéről

  Az elme ereje legyőzhetetlennek tűnő erő. Ez a Bhagavad-gítá vers mégis azt állítja, hogy az elme lecsendesítése lehetséges. Lássuk, hogyan győzhető le az elme!

   

  Az elme ereje legyőzhetetlen volna?

   

  srí bhagaván uvácsa
  aszamsajam mahá-báho
  mano durnigraham csalam
  abhjászéna tu kauntéja
  vairágjéna csa grihjaté

   

  „A Magasztos Úr szólt: Óh, Kunti erőskarú fia, a nyugtalan elmét legyűrni

  ...
 • Bhagavad gítá 6.30. - vers az emberi szerepekről

  Egy csodálatos Bhagavad-gítá vers vállalt szerepeinkről. Miért és hogyan játszunk szerepeket az életünkben? Melyik alakításunk a valódi énünk? Egyszerre több szerepet is játszunk? Többek között ezeket a kérdéseket veti fel az olvasóban ez a Bhagavad-gítá vers.

   

  Bhagavad-gítá a vállalt szerepeinkről

   

  jo mám pasjati szarvatra
  szarvam csa maji pasjati
  taszjáham csa pranasjámi
  sza csa me na pranasjanti

   

  " Aki mindenhol Engem,

  ...
 • Bhagavad-gítá 6.8. - vers az elégedettségről

  Aki elégedett, annak semmi sem hiányzik. Akinek semmi sem hiányzik, az a leggazdagabb. Mégis, hogyan válhat az ember teljesen elégedetté? Ráadásul a lenti Bhagavad-gítá vers önmagunkkal kapcsolatos elégedettségről beszél. Önmagunkkal kapcsolatban pedig szokatlan az elégedettségen meditálni. Tegyük hát rendbe ezt a kérdést.

  elegedettseg a Bhagavad-gítá szerint

   

  Bhagavad-gítá 6.8. - vers az elégedettségről

  gjána vigjána trptátma
  kutaszto vidzsitendrijaha
  jukta itiucsjate jógi
  száma lostraszma kancsanaha

  "Csak akkor

  ...
 • Bhagavad-gítá 4.10. - vers a ragaszkodásról

  Miért is kellene megszabadulni a ragaszkodástól? Érthető, hogy a félelem és a harag nem kívánatos. De mi a baj a ragaszkodással?

  Tipp: Asrami előadások a Bharatában>> Meditáció és spirituális tanítás

  Ragaszkodás és szenvedés

   

  víta rága bhaja krodha
  man majá mám upásritáha
  bahavo gjána tapaszá
  pútá mad bhávam ágatáha

   

  "Megszabadulván a ragaszkodástól, a félelemtől és a haragtól, teljesen elmélyülvén Énbennem, oltalmat Énnálam keresve már sokan megtisztultak a

  ...