Bhagavad-gítá

A Bhagavad-gítá a hindu vallás szentírása, a védikus irodalom alapműve. India szakrális irodalma páratlan kincs a világirodalom spirituális tárházában. Az ötezer évvel ezelőtt elhangzott isteni kinyilatkoztatás a Legfelsőbb, Krisna és egy kedves híve, Ardzsuna közötti párbeszédben foglalja össze az emberi élet anyagi világbéli pályafutásának küldetését. A Bhagavad-gítá elbeszélésének időpontja decemberre esik. Erről a napról a Gíta Dzsajanti (angol átírással Gita Jayanti) ünnepségen emlékeznek meg, amikor is a mű szanszkrit verseit, slókáit recitálják. Szépirodalmi költemények érdekelnek? Akkor érdemes elolvasni a Legszebb indiai versek c. írásunkat.

Bhagavad-gita a hindu vallás szentírása

A képen a Bhagavat-gítá 19. századi szanszrit kézirata látható

 

A Bhagavad-gítá szerkezete és témája


A Bhagavad-gítá 18 fejezetből, 700 versből álló mű. Krisna és Ardzsuna dialógusát Szandszája látnoki képességével meséli el a vak Dritarástra kirááynak. A cselekmény Kuruksétrán, a híres zarándokhelyen történik. A háborús helyzetté alakult politikai konfliktusban Ardzsuna lelkileg összeomlik, mert nem érti, hogyan fajulhattak el a dolgok odáig, hogy régi barátaival, tanáraival és rokonaival kell megküzdenie.

Krisna e konfliktus kapcsán meséli el Ardzsunának a Bhagavad-gítá tanítását, hogy megértse Ardzsuna és az utókor is, hogy a legkilátástalanabb helyzetben is meg kell tanulni meglátni a legfelsőbb pozitív elrendezést. Ez az isteni elv misztikus módon mindig, mindenki számára a legkedvezőbb fordulatokat rejti magában. Végső soron a Bhagavad-gítá a belső konfliktus és bizonytalanság leküzdésére buzdítja olvasóit. A következő témákat tárgyalja:

 

 • Ísvara – a Legfelsőbb
 • Dzsíva – élőlény
 • Prakriti – anyagi természet
 • Kála – örök idő
 • Karma – tettek


A Bhagavad-gítá társadalmi hatása

A Bhagavad-gítá számos nagy szentet vezetett végig lelki ösvényén. Emellett nemzetközi és indiai híres politikusok, tudósok és művészek életére is nagy hatással bír az időtlen és páratlan tanítás. Indiában a Bhagavad-gítá nemzeti szentírás.  Tulsi Gabbard, az amerikai képviselőház tagja hivatail esküjét a saját személyes Bhagavad-gítájára tette. Az Egyseül Államok Legfelsőbb Bíróságán is történt bírói eskütétel a Bhagavad-gítára.

A Bhagavad-gítá tanítása

A Bhagavad-gítá többek között definiálja a test és a lélek közötti különbözőséget, a lélekvándorlást, a helyes tettet, a Legfelsőbb elérésének módját. Választ ad a Ki vagyok én? és egyéb filozófiai alapkérdésekre, mint amilyen a Legfelsőbb elérése. A Gítá beszél az Abszolút megismerhetőségéről, az anyagi energia legyőzhetőségéről is.

 

 

 • Nelson Mandela és Gandhi

  95 éves korában elhunyt Nelson Mandela, a korábbi Nobel-békedíjas dél-afrikai elnök, az emberi jogok harcosa. A szabadságszeretet ikonjává vált, sokak számára az emberi méltóság példaképévé. A jelenlegi dél-afrikai elnök, Jacob Zuma fájdalmasan közölte:„A nemzet elvesztette legnagyobb fiát..."

   

  nelsonmandela

  Nelson Mandela a xhosza nép Madiba királyi dinasztiájának sarja, egy thembu törzsfőnök fia volt. A Nelson nevet a győztes admirális emlékére kapta, míg második neve, a Rolihlahla

  ...
 • 150 éve született Vivekánanda Szvámi

  Vivékananda Chicago i tartózkodása idejénAz évforduló alkalmából a Vishwa Hindu Parishad (VHPA) megszervezte a World Without Borders (Világ Határok Nélkül) programot Chicagóban. A két napos rendezvényen, több mint 2000 ember vett részt. Az eseményt több mint 35 helyi szervezet közösen támogatta.

  Az VHPA elnöke, Shri Jyotish Parekh üdvözölte a több mint 500 küldöttet. A program kiemelte a hindu Szanátan Dharma dicsőségét, ami az ember örök életfeladatát, az önmegvalósítást és az istenkeresést jelenti.

  A küldöttek összegyűltek abban a teremben, ahol annakidején Szvámi

  ...
 • A filozófus Gárdonyi

  A Gárdonyi-év kapcsán összeállította: Kellár Márta
   
  gardonyi geza_Mint ember ő Tanító volt. „A tanító olyan lámpás, mely minél inkább világít másoknak, annál inkább fogyasztja önmagát." – írta Gárdonyi A lámpás című kisregényében. Mint filozófus a lélek természetét kutatta: „A lelkem kérdőjele az égig nyullad!" Stílusa egyedi, gyönyörű magyarsága költészetté nemesítette a prózát is.
  Az egri remete méltán gondolkodtatja el az utókort. Regényei letehetetlen olvasmányok, novellái különleges gyöngyszemek. Hite nem a vallás formaságain nyugodott, hanem
  ...
 • „Az utolsó napom..."

  16

  Leveles Zoltán írása

  Újabb gyanútlan érkezés Vrindávanba. A februári dél-indiai hőség után micsoda felüdülés a március eleji, vrindávani tavasz! Éppen három évvel ezelőtt forgattuk ezeken az utcákon a Guru c. filmet. Mennyi sok szép emlék! Már csak a forgatáson is. Kamerákkal való kivonulás a reggeli ködben, kapkodás, szervezkedés, máskor értelmetlennek tűnő várakozás. Vajon milyen lesz majd a film? Közel két hónapig dolgoztunk rajta. Sok apró részleten órákig, napokig. S ahogyan a mesterszakács ételeket és ízek kavalkádját látja a zöldségekben és a fűszerekben, a rendező is előre látja a filmet. A stáb többi tagja a rendező útmutatásai szerint cselekszik, és csak sejti, hogy

  ...
 • Bhagavad-gítá 7.14. - Vers az anyagi energia legyőzéséről

  Az anyagi energiát legyőzni nem egyszerű feladat. Kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e? Éppen ezzel kapcsolatban Ardzsuna is kérdez a Bhagavad-gítában. 
   
  daivi hjesá gunamají
  mama májá duratjajá
  mám eva je prapadjante
  májám etám taranti te

  „Az anyagi természet három kötőerejéből álló isteni energiámat nagyon nehéz legyőzni. De akik átadták magukat nekem, azok könnyedén túllépnek rajta." Bhagavad-gítá 7.14.

   

  Anyagi energia legyőzése...

 • Egyéb programok

  A Bharata Kultúrtérben számos más rendezvényt is kínálunk a jógán, táncon, zenén, ájurvédán és asram eseményeken kívül. Jelenleg 2 díjmentes programunk fut rendszeresen:

  ...
 • Bhagavad-gítá 7.3 - Vers az Abszolút megismerhetőségéről

  A Bhagavad-gítá a hinduizmus időtlen bölcsessége. Íme egy csodás vers, mellyel Krisna tanítja Ardzsunát, úgy, hogy mi is megértsük. Persze megérteni csak az ember számára is felfoghatót érthetjük meg. 
   
  manusjánám szahasrésu 
  kascsid jatati sziddhajé
  jatatám api sziddhánám 
  kascsin mám vetti tattvataha


  „Sok ezer ember közül talán egy törekszik tökéletességre, s a tökéletességet elértek közül igazán alig ismer Engem egy is."

  Bhagavad-gítá elmesélése: Ardzsúna Krisnával

  ...

 • Hivatali eskü a szent Bhagavad-gítára

  Amikor 2000-ben egy hindu pap Ohioból az első hindu imát felajánlotta az amerikai képviselőházban, a konzervatívok felhördültek. Amikor 2007-ben szintén egy hindu vallású Nevadában imát mondott a szenátusban, egy szélsőséges csoport félbeszakította.

  Tulsi Gabbard

  Tipp: Zengd a Bhagavad-gítá verseit a Bharatában>> Gíta Jayani ünnep

  2012. fordulópont az amerikai politikában. Tulsi Gabbard (az első hindu, akit megválasztottak az amerikai képviselőház tagjának) a napokban letette hivatali

  ...
 • A Bhagavad-gítá dicsősége - idézetek

  „Olvasva a Bhagavad-gítát éreztem, milyen páratlanul tiszták a gondolatai. E könyv vagy a belőle válogatott idézetek váljanak szentírássá az emberiség számára. Azt hiszem, magasabb rendű ez bármely más keleti szent írásnál, a bölcs ember olvasmányai közül a legjobb." - Amos Bronson Alcott, író, filozófus, tanár, szigorú vegetárius

   

  Arjuna, Krsna

  H.D. Thoreau

  Reggelente megfürdetem elmém a Bhagavad-gítá döbbenetesen magasrendű és kozmológikus filozófiájában. Félisteni évekkel számolva is már sok év telt el e mű

  ...
 • Bhagavad-gítá 6.47. - a tökéletes jógi

   „Aki nagy hittel mindig Bennem lakozik, s Engem imád transzcendentális szerető szolgálatában, az a legmeghittebben egyesül Velem a jógában, s az összes jógi közül ő a legkiválóbb."
   
   
  jóginám api szarvesám
  mad gatenántar átmaná
  sraddháván bhadzsate jó mám
  sza me juktatamó mataha
   
  Tökéletes jógi

  A sok alvás fokozza a szívelégtelenség veszélyét

  ANGINAA Bhagavad-gítá egyértelműen kijelenti, hogy az anyagi természetben a tudatlanság kötőereje okozza a tunyaságot vagy a túl sok alvást. A The Times of India nemrégiben megjelent cikkében pedig azt olvashatjuk, hogy a túl sok alvás veszélyt jelent a szívre.

  A Chicago Medical School orvosprofesszora, dr. Rohit R. Arora érdekes dologra hívta fel a figyelmet. Mivel felgyorsult világunkban a napi néhány óra pihenés elég általános, nem meglepő, hogy ennek gyakran előforduló következménye a stroke, a szívinfarktus és más szívproblémák kialakulása. Az indiai származású kardiológus professzor most arra figyelmeztet, hogy a túl kevés alváshoz hasonlóan a túl sok ugyanúgy komoly

  ...
 • Honnan származik a lélek? - Szvámí Bhakti Abhay Narayan

  A cikk eredetileg 1992-ben jelent meg a Gangesz c. folyóiratban. A cikk írója, Szvámí Bhakta Abhay Narayan a gaudiya vaisnavizmus magyarországi pionírja. A Jannus Pannonius Tudományegyetem néhai tanára, Nandafalva alapítója, Bhaktivédánta Szvámi Prabhupád tanítványa.

  -megj. a szerkesztő

  Szvámí Bhakti Abhay Narayan: Honnan származik a lélek

  BA Narayan MaharajA különféle világvallások

  ...
 • Bhaktipédia, a védikus irodalom online elektronikus könyvtára

  Nyilvánosan is elérhető új honlapunk, a Bhaktipédia, awww.bhaktipedia.org címen.

  A bhaktipédia szó egy szanszkrit és egy ógörög szó kombinációja: bhakti – istenszeretet, pédia – tanítás, vagyis az Istenszeretet tanítása.

  A Bhaktipédia a közismert Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org on-line közösségi tudástár wikibook csoportjához tartozik. Nem enciklopédia jellegű, mint a Wikipédia, hanem on-line könyvtár, ami azért tartalmaz egy folyamatosan bővülő lexikont is. A Bhaktipédia különleges könyvtár, mert nem csak olvasni lehet, hanem (a regisztrálással elfogadott szerkesztők) folyamatosan bővíthetik, javíthatják is.

  A Bhaktipédia könyvtár a védikus

  ...
 • Menedzser guruk

  Az amerikai üzleti világ fölfedezte magának India filozófiáját. Régi szanszkrit szövegekből, többnyire a Bhagavad-gítából vett idézetek bukkannak fel az üzleti tanácsadók webhelyein.

  A szakmai képzésben indiai módszereket vezettek be, így kívánnak javítani a menedzserek vezetési stílusán. Szvámik beszélnek az üzleti siker titkairól vagyonkezelőknek és vállalkozóknak, arról, hogy miképp tartsák egyensúlyban a vagyongyűjtés ösztönét a belső béke és boldogság igényével. A trendet annak tulajdonítják, hogy igen sok indiai oktató van a vezető amerikai iskolákban és egyetemeken, néhol 10%, ami a legmagasabb arány az etnikai kisebbségek

  ...
 • Az indiai harcművészet a harcművészetek anyja

  Az indiai harcművészet fogalma nincs különösebben jelen a köztudatban. Ha bárki meghallja a harcművészet kifejezést, legyen az gyakorló, vagy hozzá nem értő, szinte minden esetben valamelyik kínai vagy japán, esetleg koreai eredetű harci stílus jut eszébe.

  Ez persze nem meglepő, hiszen a ma megismert harcművészetek ezekben az országokban fejlődtek ki. Ezek a stílusok a karate, kungfu, a tékvondo és még sok más irányzat. A kínai és a japán történelem egyértelműen élen jár a harművészetek területén. Nézzük, mi a helyzet Indiával?

   

  Indiai harművészet...

 • George Harrison indiai gyökerei

  A nagy Beatles legenda, George Harrison 2001. november 21-én távozott az árnyékvilágból. Kétségkívül a Beatles-fiúk közül George került legközelebb India spiritualitásához. A „véletlen" műve lehet, hogy családi neve egy érdekes szójáték, ti. Hari a hinduizmusban Isten egyik neve, szó szerint tolvajt jelent, aki elcseni minden bánatunkat. Szabadon fordítva Hari az angol son szóval kombinálva azt jelentti, hogy Isten fia, Hari fia.

   

  George Harrison Indiában

   

  Fia, Dhani így nyilatkozik George-ról:

  ...
 • Világegyetem keletkezése a hindu vallásban

  A világegyetem keletkezése komplex témakör. A hindu teremtés érdekessége és azóind teremtéselmélet jellemzője, hogy a lelkeket az időkerék mindkét irányában örökkévalónak tekinti: „mindig létező, halhatatlan és ősi, nem teremtetett" (Bhagavad-gítá). A védák tehát a teremtést csakis az anyagi világra értik. A teremtésben Isten közvetlenül nem vesz részt, ahogyan a király sem vesz részt közvetlenül országának különféle projektjeiben, hanem azokat meghatalmazottjai által hajtja végre. Isten

  ...
 • Reinkarnáció-kutatás

  Linda Walker élete legnagyobb részét Északkelet-Angliában töltötte, bár több évet élt Kanadában is. Tavaly márciusban szélütés, más néven stroke érte, aminek az a lényege, hogy az agy erei valamilyen okból (elzáródás, érgörcs) nem szállítanak vért és oxigént bizonyos agyterületekhez, melyek emiatt károsodnak.

   

  reinkarnáció

   

  A hatvanéves asszony beszéde az agyi történést követően jelentősen megváltozott, erre rokonai, barátai és orvosai hívták fel a figyelmét, ő maga nem vette észre. Volt, aki szlovák, volt, aki francia-kanadai, mások pedig jamaikai

  ...
 • Krsna alászállása

  Krsna-dzsajanti, így nevezik Indiában a hinduk nagy ünnepét, Krsna születését. A dzsajanti szanszkrt szó arra a szerencsés bolygóállásra utal, ami Krsna születése pillanatában állt fenn. A dzsajanti szót tévesen kiemelkedő emberek születésével kapcsolatban is használják. A holdnaptár szerint 2010- ben szeptember 1-re esett az ünnep, amiről világszerte megemlékeztek: Skandináviától Dél-Afrikáig, Japántól az Amerikáig. Az ünneplésből persze Magyarország sem maradt ki.

  Krsna

  Különféle ...

 • Reformáció keleten és nyugaton

  Magyarországon a protestáns felekezetek októbert a reformáció hónapjának tekintik. Október 31-én pedig világszerte arról emlékeznek meg, hogy 1517-ben Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártkápolna ajtajára.

  Csaitanja Maháprabhu

  31-e előtt Luther már többször is prédikált a búcsúcédulák árusítása ellen, a lelki üdvösséggel való kalmárkodást teljes mértékben elítélte. A hit áruba bocsátása már évek óta egyre erősösött, arányosan a római kúria és a püspökök

  ...
Joomla SEF URLs by Artio